Genbrug og bæredygtighed i elektronik

4. juli 2024
4 minutters læsetid

Der er mange gode grunde til at genbruge elektronik. I en tid med stigende miljøbevidsthed og fokus på bæredygtighed bliver det stadig vigtigere at finde måder at reducere vores miljøpåvirkning på. Genbrug af elektroniske enheder spiller en afgørende rolle i denne indsats. At genbruge elektronik reducerer ikke kun CO2-udslip fra produktionen af nye enheder, men hjælper også med at tackle den voksende mængde elektronikaffald, som udgør en stor udfordring for vores affaldshåndteringssystemer og miljøet generelt. 

Hvordan reducerer genbrug af elektronik CO2-udslippet? 

Produktionen af elektronik er en energi- og ressourcekrævende proces, der involverer udvinding af sjældne materialer og metaller, energiintensiv fremstilling, og kompleks logistik for at transportere komponenter og færdige produkter verden over. Eksempelvis fremgår det af Apples egne miljørapport, at 80% af CO2-udslippet på en iPhone 15 stammer fra produktionen, hvilket svarer til lidt over 44 kg CO2 pr. iPhone. Ved at genbruge elektronik kan vi derfor reducere en betydelig del af CO2-udslippet, som er forbundet med produktionen af nye enheder. Når vi genbruger elektroniske enheder eller deres komponenter, mindsker vi behovet for ny produktion, hvilket resulterer i mindre udvinding af naturressourcer og mindre energiforbrug. 

Hvorfor skal man minimere elektronikaffald? 

Genbrug af elektronik er med til at reducere den samlede mængde elektronikaffald, som er en hurtigt voksende affaldskategori. Ifølge Statista blev der i 2023 genereret 62 millioner ton elektronikaffald globalt, og dette tal forventes at stige til 82 millioner ton i 2030. Denne stigning i elektronikaffald udgør en stor udfordring for miljøet, især når meget af dette affald ikke bliver håndteret korrekt. 

Elektronikaffald, eller e-affald, består af kasserede elektroniske enheder som computere, smartphones, fjernsyn og husholdningsapparater. Disse produkter indeholder mange værdifulde materialer, herunder guld, sølv, kobber og sjældne jordarter, men de indeholder også farlige stoffer som kviksølv, bly og bromerede flammehæmmere. Når elektronikaffald ikke genbruges eller behandles korrekt, kan disse farlige stoffer lække ud i miljøet, forurene jord og vandkilder, og udgøre alvorlige sundhedsrisici for både mennesker og dyreliv. 

Mængden af elektronikaffald stiger delvist på grund af den hastige teknologiske udvikling, som fører til hyppigere udskiftning af elektroniske enheder. Mange forbrugere opgraderer deres gadgets regelmæssigt for at holde trit med nye funktioner og forbedret ydeevne, hvilket resulterer i en konstant strøm af gamle enheder, der skal bortskaffes. Ved at genbruge elektronik kan vi reducere belastningen på miljøet og udnytte værdifulde ressourcer, som ellers ville gå tabt. 

Hvor stort et arbejde gør Europa for at formindske elektronikaffald? 

Ifølge Ritzau bliver under 40% af alt elektronikaffald genanvendt, selvom der er stigende krav til genanvendelse. Dette viser, at der er et stort potentiale for forbedring i vores håndtering af elektronikaffald. Ved at øge genanvendelsen kan vi mindske miljøbelastningen og bedre udnytte de ressourcer, som allerede er brugt i produktionen af elektroniske enheder. 

Den nuværende lave genanvendelsesrate i Europa skyldes flere faktorer, herunder manglende bevidsthed blandt forbrugere, ineffektive indsamlingssystemer og utilstrækkelige faciliteter til korrekt behandling af elektronikaffald. Mange forbrugere ved ikke, hvor eller hvordan de kan aflevere deres gamle elektroniske enheder til genanvendelse, hvilket ofte resulterer i, at disse enheder ender på lossepladser eller forbrændes. Dette er spild af værdifulde materialer, som kunne genbruges til at fremstille nye produkter. 

Alt i alt er genbrug af elektronik er afgørende i vores stræben efter at mindske miljøpåvirkningen og håndtere den stigende mængde elektronikaffald effektivt. 

Hvis du vil være med til at mindske mængden elektronisk affald, så køb brugt eller refurbished. Du kan blandt andet se udvalget af smartphones, tablets, laptops med mere hos Kosmos Renew.

Del artiklen
Indholdsfortegnelse

Relaterede artikler