Sådan undgår du virus

4. juli 2024
4 minutters læsetid

Virus og hackerangreb har aldrig været mere prominent end lige nu, og det kan være skræmmende og overvældende at blive spurgt og konfronteret med sikkerheden på sin computer og telefon. Derfor har vi samlet lidt tips og tricks til at forbedre sikkerheden på din computer.

Brug et anti-virusprogram 

Ved at installere et antivirusprogram tager du en væsentlig sikkerhedsforanstaltning for at beskytte din computer og personlige data.  

Ved at installerer antivirusprogrammer beskytter først og fremmest mod forskellige typer af malware, som er skadelige programmer, der kan skade din computer og stjæle dine data. Desuden kan antivirusprogrammer fjerne disse melware, hvilket kan forbedre din computers ydeevne, da melware kan misbruge dine systemressourcer og hermed bremse din computer. 

Antivirusprogrammer kan også hjælpe med at forhindre identitetstyveri ved at beskytte dine personlige oplysninger, såsom adgangskoder, kreditkortnumre og andre følsomme data, fra at blive stjålet af cyberkriminelle.  

Derudover inkluderer mange antivirusprogrammer funktioner, der advarer dig om farlige hjemmesider og blokerer phising-forsøg, hvilket kan hjælpe dig med at undgå at blive offer for online svindel. De fleste antivirusprogrammer tilbyder real-time beskyttelse, hvilket betyder, at de konstant overvejer din computer for mistænkelig aktivitet og reagere med det samme, hvis der opdages en trussel. 

Slutteligt kan antivirusprogrammer scanne dine e-mail og vedhæftede filer for at sikre, at de ikke indeholder skadelige elementer.  

Lav regelmæssige sikkerhedskopier 

Nogle virusser eller hackerangreb kan låse dine data, så du ikke længere har adgang til dem. Dette kan ske gennem ransomware, en type malware, der krypterer dine filer og kræver løsepenge for at låse dem op igen. For at beskytte dig selv mod sådanne angreb er det vigtigt at sikkerhedskopiere dine data regelmæssigt og opbevare dem på en ekstern placering. Ved at oprette kopier af dine billeder, dokumenter og andre vigtige data på en ekstern harddisk, sky-tjeneste eller en anden sikker placering, sikrer du, at du kan gendanne dine oplysninger, selv hvis din computer bliver inficeret. På denne måde undgår du at miste værdifulde data og kan hurtigt komme tilbage til normal brug efter et angreb. 

Lad være med at betale 

Skulle uheldet være ude, og du bliver angrebet af hackere, så lad være med at betale løsesummen for dine data. Der er nemlig ingen garanti for, at du får dine data tilbage, men du får i stedet stemplet dig selv som et villigt offer, og gøre dig til et mål for fremtidige angreb. Sørg i stedet for at sikkerhedskopiere billeder, dokumenter og andre vigtige filer på en ekstern harddiske, sky-tjeneste eller anden sikker placering, så du kan gendanne din oplysninger, uden at skulle overveje at betale løsesum. 

Vær meget opmærksom på e-mails og pop up-vinduer 

Vær forsigtig med uopfordrede e-mails eller SMS'er, og undgå at klikke på links eller åbne vedhæftede filer fra ukendte afsendere, selvom de synes at komme fra bekendte eller kendte virksomheder. Ring og bekræft mailen med afsenderen, hvis den virker mistænkelig, før du handler. Undgå at åbne tydelig spam, og deaktiver avanceret visning (HTML) i mails, hvis muligt. Desuden bør du ikke klikke på popup-vinduer, der advarer om computerrisici eller lover præmier, men i stedet lukke dem ved at klikke på krydset øverst til højre. 

Opdater din computer løbende 

Du bør opdatere dit system, om det så er Windows eller MacOS, så snart det er muligt. Mange sikkerhedssårbarheder i din computers sikkerhed kommer fra programmer, som ikke er up-to-date. Hackere udnytter ofte disse sårbarheder til at få uautoriseret adgang til dine data eller til at installere skadelig software. Regelmæssige opdateringer indeholder sikkerhedsrettelser, der lukker disse huller og beskytter din computer mod nye trusler. For at sikre, at dine programmer og operativsystemer altid er opdaterede, kan du indstille de fleste af dem til at opdatere automatisk. 

Del artiklen
Indholdsfortegnelse

Relaterede artikler